De Fabelachtige levensloop van
Ridder Hubert d'Ydewalle
Paul de Pessemier ’s Gravendries, auteur van vele boeken, heeft zojuist een nieuw boek uitgegeven over Ridder Hubert van Outyrve d’Ydewalle, ooit kasteelheer van het kasteel Drie Koningen, maar door de Duitsers gedurende De Tweede Wereldoorlog, afgevoerd naar Duitsland en daar gestorven. Deze biografie beschrijft de fabelachtige levensloop van een “koningskind”, die meegesleurd in de stormen van zijn tijd, zijn ridderlijke waarden hoog hield, maar uiteindelijk de strijd verloor.
Nadat Paul de Pessemier al een boek over Hubert d’Ydewalle schreef met als ondertitel Een aristocraat uit Vlaanderen en de ondergang van Rex, belicht de auteur in dit nieuw boek nog meer het menselijk aspect van een adellijke jonge man. “Ridder Hubert van Outryve d’Ydewalle groeide op in twee werelden”, aldus de auteur. “Vooreerst was er de Vlaamse, waarvan hij hield en dan de Belgische , die hem opslokte. Het beschreven epos bevat een aantal bestanddelen, die we ook uit andere, tragische levens kennen. Er is de verbondenheid van de aristocratie met haar geboortegrond, naast het moeizaam overbruggen van de cultuurkloof tussen de elite en de plaatselijke bevolking”.
Rex
Het boek kan beschouwd worden als het psychisch archief waaruit alle klassieke drama’s sinds Homerus of de dood van Socrates zijn opgebouwd. “Het leven van ridder Hubert van Outryve d’Ydewalle wordt gekenmerkt door morele en politieke twijfels, uiteindelijk volgt de trouwheid aan zijn eigen waarden, maar ook verraad door zogenaamde vrienden”, vervolgt Paul de Pessemier. “De jongeman die ooit als journalist en schrijver door de Rex-beweging van Leon Degrelle werd bekoord, gaat aan de wandaden van het door hem vroegtijdig ontmaskerde regime ten onder”, besluit de auteur.
Info: paul.de.pessemier@skynet.be.
Mensen van te lande door Edelhart Matthijs
Leven, arbeid en ontspanning in het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen

De Lieve, tscoenste juweel dat de stede heeft
Een verhaal van een rivier doorheen het Vlaamse landschap (mmv. Ronny Debbaut)

Oud Oedelem in kleur naar schilderijen van Koenraad Matthys

Brochure Funerair erfgoed gemeente Beernem
Tijdens een erfgoedwandeling op het Beernems kerkhof, onder leiding van schepenen Patricia Waerniers en Mie Debruyne, werd er heel wat uit de doeken gedaan over de overledenen, die er begraven liggen. Een prachtig samen gestelde brochure diende als leidraad om meer te weten te komen over de mensen en de lokale geschiedenis. 
In de brochure werd aandacht besteed aan de iconografie en epigrafie, dat men als bezoeker op een kerkhof terug vindt. Meer dan zeventig graven worden er met foto in getoond en tevens vindt men de levensloop terug van de overledene die er begraven is. “Onze begraafplaatsen zijn plaatsen van herinnering”, aldus Patricia Waerniers. “Een begraafplaats onthult heel wat van de gemeenschap waartoe ze behoort. De symboliek, de materiaalkeuze, de gehanteerde taal, de heraldiek, de locatie op de begraafplaats en de namen van de opdrachtgevers en uitvoerders, brengen een haast vergeten wereld tot leven. De grafmonumenten in al hun verscheidenheid, herinneren ons aan de vele mensen, die dit dorp gemaakt hebben tot wat het vandaag is”, aldus de schepen.
Bekende Beernemnaren
Op het kerkhof vinden we heel wat bekende Beernemnaren, die tijdens hun leven het dorp kleur hebben gegeven of de groei ervan bepaalden. Overlopen we even de gids, dan komen heel wat bekende namen naar voor, die in een ver en nabij verleden het leven in Beernem bepaalden. Zo werd er halt gehouden aan het graf van edelen zoals leden van de familie van Outryve d’ydewalle en de familie Lippens, maar ook bij gewone mensen zoals een Irma Van Rie, Alfred en Regina Daveloose, Willy Guidé, Maurice Vanhaecke en zovele anderen. Telkens werd de persoon in kwestie weer uit de vergetelheid gehaald en werden er even enkele anekdotes boven gehaald. Al deze gegevens vindt men terug in deze mooie brochure, die dank zij het Leaderproject kon gerealiseerd worden. “Ik wil iedereen bedanken die aan deze brochure heeft meegewerkt”, aldus Patricia Waerniers. “Het vormt een mooi schetsboekje van vervlogen tijden”.
In de brochure worden de namen en de levensloop beschreven van volgende personen :
Familie Vandemoere, Pieter Vanhulle, Fredericus Marichal, EH Edouardus Forge, Eugenius Roets, Karel Storme, Fam. Van Belle &Haus, Henricus Roets, Renaat Deleyn, Alfred Daveloose, Hippolyte Van Rie, Irma Van Rie, Frans Coeckelberghs, Maurice Van Belleghem, Georges Roelandt, Idesbald Van Houtryve, Jules Desmet, August Strobbe, Henri De Prest, Camiel Van Hulle, Maurits Lemahieu, Louwyck Clarebout, EH Sintobin, Richard Batselaere, Arthur Hoste, Julius Alyn, Theophile Hoste, Albericus Vandeweghe, Familie Sap & Vlerick, Familie de Vrière & Snoy, Arnold Roets, Albinus & Hilaire De Vos, Wilfried De Gersem, Willy Guidé, Armand Tanghe, Charles-Louis Wallyn, Camillus Pante, EH Omer Deceuninck, EH Joris Delaere, Augustinus Depoorter, Regina Daveloose, Walther Bruggeman, Achiel Reynaert, Charles De Jaeger, Zuster Nivarda, Raymond Lippens, Willy De Roest, Hector Dezutter, Joannes Vanhaecke, Raymond Martens, Adolf Vanrie, Gustaaf Vanhaecke, Omer Van Haecke, Renatus Claeys, Michael Lootens, Antoon De Schepper, Julia Dedecker, Achiel Dedecker, Jules De Koninck, Hilaire Strobbe, Maurice Vanhaecke, Gustave D'Hoore, Maurice Meuleman, Gillis Demeyer, pater Joris Vlaminck, Julien Vanrie, Edgard Teerlinck, Laurent Landuyt, Emiel Bultynck, Georges Verfaillie, Octaaf Vanhaecke, Laurent Vandeweghe en Gaston Depré.

|
|
Nieuws
Jaarboek 43
Het boek kan aangekocht worden voor de prijs van 18 euro of 25 euro voor ere-leden..
De Lieve Het boek is verkrijgbaar door overschrijving van € 36 (verzendingskosten inbegrepen) op rekening van De Gentsche Lieve nr. 068-2488763-61 of tegen de prijs van € 32 af te halen bij Walter Notteboom, Noordstraat 196, 9900 Maldegem walter.notteboom@hotmail.com tel. 050 71 30 25
Mensen van te lande Het boek kan verkregen worden door contact op te nemen met voorzitter Edelhart Matthys.

|